Home » Challenge4you.com » Fjelltur Dag 2: Mosdalsbu-Langtjørn

Fjelltur Dag 2: Mosdalsbu-Langtjørn

Følelsen av å våkne opp midt oppe på fjellet, frisk luft kommer inn vinduet, du vet at været er bedre og at du har en fantastisk dag forran deg er ikke lett å beskrive. I dag skal vi gå til Langtjørn. Det blir en del timer i fjellet i dag, været er herlig og vi ser frem til en fin, lang dag!

Morgenfugler på fjelltur

DSC_0399Vi våkner opp i Mosdalsbu hytta. Det er flere som bor her nå. I natt så kom det en gjeng fra Stavanger turistforening som hadde gått i natt. De kjørte fra Stavanger rett etter jobb og har nok hatt det ganske vått og mørkt på veien opp hit.

Våre Tyske venner som bor i hytta er allerede klar med frokostbordet når vi står opp, de skal hjem i dag.

Når du går inn i fellesrommet så får du en følelse av at folk er litt desperate etter å tørke klær. Det gjelder oss også, Kåre sine sko er helt gjennomvåte. Jeg ble veldig våt i mitt forsøk på å få den ene fisken jeg var ute etter!

Etter litt frokost så begynner vi å bli klar. Jeg hjelper den hygglige gjengen fra Stavanger med å ta noen bilder av de, før de begynner å gå. Vi har bare litt kaffekoking igjen så er vi klar.

Nydelig vær, fantastisk natur og godt selskap

20130907_120225Det er et fantastisk vær å spasere i. Utfordringen i dag kan bli de store elvene som er kommet som følge av alt nedbøren som har vert i natt og i går.

Stigningene begynner etter bare noen hundre meter når en har passert brua over elven. Vi ser turgruppa et godt stykke opp i bakken forran oss når vi begynner på stigningen.

Vi skal gå mellom Einseten (1466moh) og Mosaskornuten (1501moh). Tempoet er bra, men kontrollert. Det går ikke mange minuttene før vi begynner å ta av oss litt av klærne. Det er varmt og godt.

Kaffepauser i fjellet er et must

DSC_0416Vi passerte turgruppen en stund tilbake. Kaffekannen er selfølgelig med, og vi er ikke redd for å stoppe opp litt, nyte utsikten mens vi spiser litt kjeks og drikker en varm god kaffe.

Rett over toppen forbi Einseten så skal det begynne å gå nedover, da skal vi krysse en elv og så går det opp igjen forbi Raudnuten og ned langs Langavatnet.

Store elver og gode stigninger

Den ene elven vi måtte passere for å komme oppover mot Raudnuten var ganske stor. Lite fornuftige plasser å passere, så vi endte med å romstere litt og legge litt steiner på plass for å kunne stige over.

Vi har holdt et øye bakover men har ikke sett den turgruppen fra Stavanger på ei stund, lurer litt på om noe kan ha skjedd, men vi antar at de har tatt en god pause på en litt vindstille plass før de fortsatte.

Fantastisk hyggelige folk i fjellet

20130907_154736Når vi kommer nermere Langavatnet så stopper vi ved ei steinhytte som var helt genial. Sengeplass inne og et koselig bord ute. Vi satte oss fint ned og fant frem kaffe og litt mat før vi fortsatte.

I enden av Langavatnet så er det en stor demning, vi går over den og ser folk på andre siden ved ei hytte som er der. De inviterer oss inn og vi ender opp med å gå fra enkle kår til ren luksus.

De tilbyr oss komle, hjemmelaget pølse, kjøtt fra selvskutt dyr, en iskald øl og et glass hjemmelaget hardanger cider. Rett og slett fantastisk, vi hadde mange morsomme historier og samtaler med de før gjengen fra Stavanger plutslig var på utsiden.

Dagens mål er Langtjørn

Vi takker fint for oss og begynner å spasere videre. De tilbydde oss å bo på naustet de hadde, men 2 viktige punkt gjorde at vi fortsatte

 • Ville blitt vanvittig langt å gå i morgen
 • Dette lå an til å bli den fyllefesten, det ville jo resultert i en ENDA lengre tur ( viss du er med på den )

DSC_0405Turen går oppover forbi Rjupehalsen og nedover til en ny demning med Nibbehylen. Vi har beregnet 1.5-2 timer fra forrige hytte til der vi har planer om å slå opp teltet.

Det stiger godt oppover Nibbenuten før det flater ut mot Langtjørn, vi er oppe på ca 1300moh. Vi finner oss en teltplass ved Langtjørn og begynner å rigge opp.

Det er ikke noen bakker å slå opp på her oppe, så vi finner det mykeste punktet vi kan, men er fint nødt til å bruke stein for å holde teltet på plass.

Teltlivet er fint, men regnet kunne vi vert forruten

Det går ikke mer en ca 30 minutter etter vi er kommet inn i teltet før vi hører at det begynner å dryppe godt. Det gjør ikke oss noe, for vi har jo rigget opp med primusen, real turmat, kaffe og en varm whiskey/cognac å varme kroppen med.

20130907_195957Vi har det rett og slett fantastisk fint her vi ligger å spiller Mikado og vri 8 med kortene. Telefonen til Kåre holder oss med musikk, min telefon er lommelykt.

Ikke den helt beste teltplassen

Vi tenkte på det meste, men ikke alt. Teltplassen vi har funnet er bra med tanke på vinden, men den måsen vi har under oss har ingen mulighet for å kvitte seg med vannet den tar til seg.

Med de mengdene regn som er på utsiden nå og med teltgulvet rett på mosen, så er det umulig å holde ting tørt. Temperatur forskjellene gjør at ting slår seg og det blir rett og slett vått.

DSC_0432Fantastisk dag på fjellet og vi er klar for en ny dag

Dagen i dag har vert fantastisk, litt dumt at Kåre har begynt å slite med kneet mot slutten av dagen. Det har vert fantastisk natur, truffet kjekke folk. Jeg og Kåre har synget for fuglene, godt det bare er de som hører, for dette her hørest ikke bra ut!

Vi er klar for en ny dag i morgen, været skal vere bra, men vi aner jo ikke med våre kjekke værmeldere for tiden, det kan jo ver forrandret 10 ganger siden sist vi sjekket for 1 dag siden.

I morgen går turen fra Langtjørn via Reinadalen, Preikestolen, Reinaskorsbu, Trolltunga og ned til Skjeggedal.

Følg med på neste innlegg og, blir mange bilder fra Trolltunga og fine natur!

Bilde album fra dagens tur:

[fancygallery id=»fjellturer» album=»7-september-mosdalsbu-langtjorn»]

Strava kart og gps data fra dagens tur:

About Stian Torland

Elsker turer, utfordringer og fysiske aktiviteter. Har gjort det til ein livsstil å utfordre andre til ting de normalt ikkje ville gjort. Driver Challenge4you.com som er et nettsted som skriver om turer, eventyr og utfordringer. Mine fullførte utfordringer og hovedmål: *Nordkapp-Lindesnes: 2700Km, tid: 18 dager - 2011 *Danmark-Italia: 2500Km, tid: 18 dager - 2012 *Trondheim-Oslo: 542Km, tid: 22t 55m - 2013 *The Iron Curtain Trail: 10000Km, tid: ca 4mnd - 2014

2 comments

 1. Monica Susann Høydal

  Hallais Fjellsport-venner!

  Kjenner igjen deler av den turbeskrivelsen…. Ler godt når det påstås at det var folk på Mosdalsbu som var desperate etter å tørke klær! … kan ikke forstå det: 15 ukjente mennesker som starter turen etter mørkets frembrudd, i noen timers oppoverbakke med pøsregn – tror samtlige var våte til huden, med 20 grader og luftfuktighet på 64% eller noe sånt. Samme hvor dyr Gore-Tex du har på da, så har ikke det stakkars materialet en sjanse). Vi hadde en FANTASTISK lunsjpause et stykke etter å ha passert Eineseten ved en liten snøfonn som lå igjen fra i fjor. Ei herlig solgrop hvor vi nøt medbrakt kake og hadde en morsom foto session. Dere lot oss få den beste teltplassen ved Langetjørn, noe vi selvfølgelig satte stor pris på! Vi etablerte basecamp 2 på toppen hvor vi blåsetørket og lot regnvannet renne ned til dere.

  Vi møtte også noen særdeles hyggelige innfødte jegere oppe ved demningen, men tror dere tar feil med henhold til antall. Det var da hvertfall 5 imøtekommende, fine i farten menn der 😉
  Det er overveldende hvor hyggelige folk blir av den tynne fjellufta….

  Her er linken til Fjellsportgruppas tur med bilder om noen har lyst å se: https://www.facebook.com/pages/Stavanger-Turistforening-Fjellsportgruppa/276261245802475

  Hilsen Monica og Fjellsportgruppas deltakere som gikk til Trolltunga forrige helg 🙂

  • Hei Monica!

   Godt å høre at du kjenner igjen noe av turbeskrivelsen! 🙂 Hehe, men det stemmer jo godt det med tørking av klær ja, var så absolutt nødvendig!
   Jeg synest litt synd på dere når dere kom der midt på natta og var gjennomvåte. Men virket som humøret var på plass hos gjengen, hvertfall tidlig Lørdagsmorgen!
   Hørest fantastisk ut! Vi stoppet noen steder å slappet fint av vi også, litt kokesjokolade og kaffe funker fint hver gang! 🙂 Godt å høre at dere har hatt ei fin helg og tur hvertfall!
   Hehe, bare hyggelig, det så vindfullt ut der oppe, men jeg antar dere var tørrere enn oss om morgenen! 🙂 Så forresten nydelig godt ut med den ørreten!

   Hvordan ble siste dagen for dere? Jeg var inne å så på bildene deres, så bra ut!
   Tusen takk for bildene og mailen du sendte, veldig kjekt! Har svart og sendt bildene vi tok også.

   Ja folk blir kjempe hyggelige oppe i fjellet! 🙂 jeg liker å tro at de er det når de er hjemme også, men de viser det kanskje bedre når vi treffest i fjellet! 🙂

   Nå har jeg fått lagt inn det siste referatet, så jeg får starte på oversettingen i kveld! 🙂

   Hilsen Stian